Under

Sommer ved grunna

Innlegg publisert 06. mai 2018

Grunt vann. Et hav av rikdom, eller artsmangfold om du vil. Overgangen mellom det kjente fastlandet, og det mystiske livet under havets mektige speil.

Et mylder av liv i sommerhalvåret – fisk, skalldyr og spennende vekster, side om side. Livets sirkel i det salte element, harmonisk, men like fullt et scenarie av predatorer og byttedyr.

Torsken som lunter dovent i jakten på sine bytter, kamuflerte kutlinger leker gjemsel. Nervøse strandreker spretter lekent bort fra alteteren på evig jakt etter føde. En stim av småsei invaderer utsikten, en samstemt bataljon jager over grunnenes jaktmarker, enhver mindre enn dem må vokte sine handlinger vel. På bunnen lusker skrubba, flyndrefamiliens tilpasningsdyktige karakter. Stille ligger den, lenge og vel, før den skyter fart mot et intetanende bytte. En liten glipp, og den kamuflerte flatfisken får sitt måltid.

Blant blæretang, søl og stener beveger havets panser seg sidelengs. Den stridige taskekrabben, skalldyret som gyver på uansett motstand, er på vei til sitt neste skjulested, men på veien kan den ikke la en svevende brannmannets tentakler være. Et par røsk, maneten flykter sakte oppover, og krabben triumferer hissig mot sitt mål.  Den vakre sjøørreten, sagnomsust og skattet av mange, er på målbevisst ferd langs tareskogen – mon om det vanker et måltid?

Over blandet bunn, hvor skjell og skalldyr trives, patruljerer en råsterk fargeklatt. Berggylta, den største av våre leppefisker, ikke en av dem er like. Krydrer tilværelsen sammen med sine fargerike fettere og kusiner i leppefiskfamilien, nysgjerrige av natur, tilstedeværende til enhver tid i en vakker symbiose – livet under havets overflate er mildest talt fascinerende..    

meter under havoverflaten